Sunday 12 January 2014

Tutun radioactiv

     

                                                                                         de Malmo-Levine (02.01.2002)


    Nu tarul din tutun ucide, ci radioactivitatea acestuia.

    Cannabisul este adesea comparat cu tutunul, cu pagubele cauzate de fumatul tigarilor cu tutun dat ca motiv pentru interzicerea cannabisului.Si totusi cel mai periculos lucru cauzat de consumul de tutun nu este din cauza tarului, ci din cauza fertilizatorilor radioactivi.Surprinzator, radiatiile se pare ca sunt cele mai periculoase si important factor din spatele cancerului de plamani.

        Fertilizatori radioactivi


   Este un lucru normal, dar putin stiut: cultivarea tutunului in scopuri comerciale este contaminata radioactiv.Principala sursa a radiatiilor este fertilizatorul pe baza de fosfat.(1)

   Toate marile companii de tutun folosesc fertilizatori chimici pe baza de fosfat, care sunt pline de metale radioactive, an dupa an pe acelasi pamant.Aceste metale se acumuleaza in sol, lipindu-se de frunzele rasinoase de tutun ramanand lipite de tricomii acestora pana la fumarea tutunului.Aceste metale radioactive se aduna in mici "puncte fierbinti" in plamani.(2) Tutunul este foarte eficient in a absorbi elementele radioactive din fertilizatorii pe baza de fosfat si de asemenea din natura, din sol, apa si aer.(3)
 
   Pentru a cultiva tutun mai "aromat", fermierii americani folosesc fertilizatori bogati in fosfat.Fosfatul este luat dintr-o roca minerala (apatita) care e pisata devenind pulbere fina, fiind dizolvata in acid si mai departe procesata.Roca de apatita contine deasemenea radiu si elementele radioactive plumb 210 si poloniu 210.Radioactivitatea fertilizatorilor chimici comuni poate fi verificata cu un cantar Geiger-Mueller...(4)
 
   Estimarile conservative spun ca nivelul de radiatii absorbite de cineva care fumeaza un pachet si jumatate de tigari pe zi este echivalentul a 300 de radiografii cu raze x (radiografi ale pieptului) pe an.(5)Oficiul pentru radiatii, chimicale si siguranta biologica a raportat la Universitatea statului Michigan  ca nivelul radiatiilor pentru acelasi fumator a fost egala cu 800 de radiografii cu raze x facute pieptului pe an.(6)Alt raport argumenteaza ca un consumator obisnuit de nicotina ar putea primi echivalentul a pana la 22.000 de radigrafii ale pieptului cu raze x pr an.(7)
 
   U.S. Surgeon General C Everett Koop a afirmat la televiziunea publica in 1990 ca tutunul radioactiv este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer legate de consumul de tutun.(8)Dr RT Ravenholt, fost director al Supravegherii Sanatatii Mondiale din cadrul Centrului pentru controlul bolilor, (World Health Surveys at the Centers for Disease Control) a declarat ca "Americanii sunt expusi radiatiilor din tigari mai mult decat orice alta sursa".(9)

   Cercetatorii au "indus" cancer unor subiecti de origine animala care inhalasera poloniu 210, dar nu au reusit sa cauzeze cancer prin inhalarea oricarei substante carcinogene non-radioactive gasita in tutun.Cea mai puternica substanta non-reactiva "benzopyrene", exista in tigari in cantitati suficiente pentu doar 1% din cancerul descoperit la fumatori.(9)

      Plasa de fum

    Surprinzator, Institutul National de Cancer din America, cu un buget anul de 500 milioane dolari, nu ia in calcul radiatia ca o cauza a cancerului la plaman.(1)

   Fumatul de tutun este de secole popular,(11) dar rata cancerului de plaman a avut o creste semnificativa doar dupa 1930.(12)In 1930 rata mortalitatii pentru barbatii albi din Statele Unite era de 3,8 la 100.000 de mii.Pana in 1956 rata deceselor a ajuns la 31 din 100.000.(13)Intre 1938 si 1960, nivelul de poloniu 210 din tutunul american se inzecise, direct proportional cu utilizarea fertilizatorilor chimici.(14)
 
plantatie de tutun  Insemnarile interne publice disponibile ale gigantului Philip Morris indica faptul ca aceste corporatii stiau foarte bine despre contaminarea cu radiatii in 1974, si ca aveau mijloace de a inlatura poloniu din tutun in 1980, folosind fosfatul de amoniu ca fertilizator in loc de fosfat de calciu.O insemnare descrie trecerea la fosfatul de amoniu ca o schimbare valida dar scumpa.(15)

  Avocatul Amos Hausner, fiul procurorului care l-a trimis pe nazistul Adolf Eichmann la spanzuratoare, foloseste aceste insemnari ca dovezi pentru a lupta in cel mai mare proces din istoria Israelului, pentru a face o companie israeliana si 6 americane sa plateasca pana la 8 miliarde de dolari pentru asa zisa otravire cu tigari radioactive.(16)

      Solutii organice

 
   Elementele radioactive din fertilizatorii pe baza de fosfati ajung deasemenea in mancarea si bauturile noastre.Multe produse alimentare, in special alunele, fructele si plantele frunzoase ca tutunul absorb elementele radiactive din sol, acumulandu-se in acesta.(17)

                                               
    Acidul fluorosilicic folosit pentru a fluorida (fluor) apa pe care majoritatea dintre noi il luam din apa de la robinet, este facut din diverse gaze fluorine capturate in filtrele pentru poluare din timpul fabricarii fertilizatorilor pe baza de fosfati.Aceasta solutie (fluor) este pusa in apa pentru a "intari dintii" contine deasemenea elemente radioactive din extragerea fosfatului.(18)

    Desi mancatul si bautul elementelor radioactive nu este benefic, cel mai disctructiv si direct mod in care ele actioneaza este fumatul lor.(19)

   Radiatiile inutile provenite din solu alterat de fertilizatorii chimici pot fi usor reduse folosindu-se surse alternative de fosfat, inclusiv fertilizatori organici.(20)In unul din teste, un fertilizator organic emitea mai putine radiatii alpha ca unul chimic.(21)Mai multe teste sunt necesare pentru a confirma acest lucru.

    Fertilizatorii organici cum ar fi compostul organic, gunoiul de origine animala, cenusa si algele marine s-au dovedit a fi sustenabile si neotravitoare pentru microbii, bacteriile si ramele care traiesc in pamant, fermieri, pentru cei care mananca produsele crescute astfel, cat si pentru cei care le fumeaza.Fosfatul chimic pare a fi un chilipir comparativ cu fosfatul natural, pana iei in calcul sanatatea si daunele imense aduse mediului inconjurator.

    Fumatorii de tutun pot folosi aceste informatii pentru a evita tutunul radioactiv al marilor corporatii.American Spirit este una din putinele companii care ofera o linie de tigari organice.Iti poti creste singur tutunul, ceea ce e surprinzator de usor si distractiv.

                                                     Articolul original este aici.

   Referinte



  (1). Winters, TH and Franza, JR. 'Radioactivity in Cigarette Smoke,' New England Journal of Medicine, 1982. 306(6): 364-365, web

(2). Edward A Martell, PhD. 'Letter to the Editor,' New England Journal of Medicine, 1982. 307(5): 309-313, web

(3). Ponte, Lowell. 'Radioactivity: The New-Found Danger in Cigarettes,' Reader's Digest, March 1986. pp. 123-127.

(4). Kilthau, GF. 'Cancer risk in relation to radioactivity in tobacco,' Radiologic Technology, Vol 67, January 11, 1996, web

(5). Maryland Department of Health & Mental Hygiene. Website, 2001, web

(6). Office of Environmental Health and Safety, Utah State University. 'Cigarettes are a Major Source of Radiation Exposure,' Safety Line, Issue 33, Fall 1996, web

(7). Nursing & Allied Healthweek, 1996,

(8). Herer, Jack. The Emperor Wears No Clothes, 11th edition, 1998. p. 110, web

(9). Litwak, Mark. 'Would You Still Rather Fight Than Switch?' Whole Life Times, April/May, 1985. pp 11, web

(10). Yuille, CL; Berke, HL; Hull, T. 'Lung cancer following Pb210 inhalation in rats.' Radiation Res, 1967. 31:760-774.

(11). Borio, Gene. Tobacco Timeline. Website, 2001, web

(12). Taylor, Peter. The Smoke Ring. Pantheon Books, NY, 1984. pp. 2-3, web

(13). Smith, Lendon, MD. 'There Ought to Be a Law,' Chiroweb.com, November 20, 1992, web

(14). Marmorstein, J. 'Lung cancer: is the increasing incidence due to radioactive polonium in cigarettes?' South Medical Journal, February 1986. 79(2):145-50, web

(15). Phillip Morris internal memo, April 2 1980. Available online at www.pmdocs.com, web

(16). Goldin, Megan. "'Radioactive' cigarettes cited in Israeli lawsuit." Reuters, June 23, 2000.

(17). Health Physics Society, 'Naturally occuring radioactive materials factsheet,' 1997. see also: Watters, RL. Hansen, WR. 'The hazards implication of the transfer of unsupported 210 Po from alkaline soil to plants,' Health Physics Journal, April 1970. 18(4):409-13, web and web

(18). Glasser, George. 'Fluoride and the phosphate connection.' Earth Island Journal, earthisland.org, web

(19). Watson, AP. 'Polonium-210 and Lead-210 in Food and Tobacco Products: A Review of Parameters and an Estimate of Potential Exposure and Dose.' Oak Ridge National Laboratory, 1983. Florida Institute of Phosphate Research.

(20). Burnett, William; Schultz, Michael; Hull, Carter. 'Behavior of Radionuclides During Ammonocarbonation of Phosphogypsum.' Florida State University, Florida Institute of Phosphate Research. March, 1995, web

(21). Hornby, Paul, Dr. Personal communication, 2001.

No comments:

Post a Comment